Bu sene kendimi biraz daha geliştirmeye ve kendi reçellerimi yapmaya karar verdim. Bu iş için bana her sorumu cevaplayabilecek ve anneme telefon açmadan salçadan yoğurt yapımına kadar her konuda rehberlik edebilecek bir kitap gerekliydi. Paşabahçe’de kendimi kaybettiğim bir günde Arzu ve Erkan Acurol’un hazırladığı, ‘Ege ve Ayvalık’ta Kış Hazırlıkları’ adlı kitap ile karşılaştım. Kitabın sayfa tasarımları, düzenlemesi, anlatımı ve özellikle Arzu hanım tarafından çekilen görselleri çok başarılı. Zaten elinize alır almaz öncelikle her tarifin resimlendiğini görüyorsunuz ve bu size hazırladığınız tariflerin sonuçlarını gözünüzde canlandırma fırsatı sunuyor.
Ege ve Ayvalık’ta Kış Hazırlıkları, sadece bir tarif kitabı olarak düşünülmemeli, kitabın yazarı Erkan Acurol bize aslında yaza ait en lezzetli sebze ve meyveleri kış aylarına nasıl saklayabileceğimizi ve hangi şekillerde sağlıkla tüketebileceğimizi anlatıyor. Sağlıklı beslenmenin altın kuralı, mevsiminde yeme alışkanlığını Akdeniz mutfağının önde gelen lezzetleri ile birleştirerek sofralarımıza ve benim özellikle Pazar kahvaltılarıma lezzet katıyor.
Kitapta ayrıca Aşure geleneğimiz ve tarifi hakkında aradığınız her şeyi, en eski Türk içeceklerinden Boza’yı ve anneannemi bile kıskandıracak Kayseri mantısı tarifini bulabilirsiniz.
İnkılap Kitapevi, 25 TL (D&R fiyatı)
Kitapta bulunan konu başlıkları:
- Tarhana yapımı ve çeşitleri
- Konserve yapımı ve çeşitleri
- Sebzelerin kurutulması
- Meyvelerin kurutulması
- Zeytin ile yapılan özel tat tarifleri
- Turşu yapımı ve çeşitleri
- Salça yapımı ve çeşitleri
- Gün kurusu domates yapımı
- Salamura yaprak yapımı
- Pestil yapımı
- Pekmez yapımı
- Sirke yapımı
- Süt ürünleri ve çeşitleri yapımı
- Et ve balık ürünleri ile yapılan kış hazırlıkları
- Evde mantı, makarna ve erişte yapımı
- Reçel yapımı
- Marmelat yapımı
- Boza yapımı
- Aşure yapımı
- Evde likör yapımı
Malzemeler
2 kg golden elma
1,5 kg şeker
3 bardak su
1 adet limon
1 parça damla sakızı
Hazırlanışı
Reçel yaparken mutlaka tahta kaşık kullanın. Su ile şekeri geniş bir tencerede kısık ateşte kaynamaya bırakın. Bu arada elmaların kabuklarını soyun. Rendenin iri kısmıyla rendeleyin ya da küp küp doğrayın. Bu işlemleri yaparken hızlı davranın ki elmalar kararmasın. Şerbet kaynadığı zaman elmaları içine atın. Çok küçük bir parça damla sakızını havanda dövün. (Fazla damla sakızı koyarsanız tadı acı olur). Reçel kıvamına gelip ağdalaşmaya başladığında limon suyunu ekleyin. Ateşten almadan önce toz haline getirilmiş damla sakızını ilave edin. Soğumadan kavanozlara doldurun. Bir gece kapağı açık olarak bekletin. Sabah kapağını sıkıca kapatın.
***Reçel tarifi ‘Ege ve Ayvalık’ta Kış Hazırlıkları’ adlı kitaptan alınmıştır. İsimli fotoğraflar Arzu Acurol’a diğerleri bizim buzdolabına aittir. Daha fazla tarif için yesilmutfak.blogcu.com'u da takip edebilirsiniz.
süpermiş, çok beceriksiz bir insan olmama rağmen beni bile şevklendirdi. anneme ne hediye alsam diye düşünüyordum, bu kitap kurtarıcım olduu, ellerine sağlıık!! :))
Bu yorum yazar tarafından silindi.