30.9.10

Rachel's : Cennetin Müziği

,

Bu yazıyı yazmak için bilgisayar başına geçmeyi ne kadar ertelersem erteleyeyim, Rachel's ı her dinlediğimde içine girdiğim ve tarif etmekten ziyadesiyle duygusal olduğu için kaçındığım halet-i ruhiye peşimi bir türlü bırakmadı. Dolayısıyla da asıl niyetim word ü açıp çeviri yapmaya başlamak olmasına rağmen karşınızdayım :)
Rachel's bir arkadaşımın mp3 playerıma atmasıyla tanıştığım, uzun zaman da hakkında bir şey bilmediğim, bilmeye de çalışmadığım bir grup oldu benim için. Çünkü Rachel's, hakkında ne öğrenirseniz öğrenin, ne okursanız okuyun asla müziğinin önüne geçmeyecek bir grup, bu kağıt üzerinde çok asil ve idealist dursa da, grubun müziğiyle kurduğum kaçınılmaz ilişki dolayısıyla beni içten içe de üzüyor açıkçası. Grubun müziğinin birilerine ulaşmasının tek yolu, özellikle de klasik müzik takipçisi olmayan; ama benim gibi Rachel's ın her kaydına hayran olabilecek kitleye ulaşmasının tek yolu, grubu dinlemeye başlamak. Bunun da günümüzde ne kadar işlemediği aşikar.


Bu söylediklerime rağmen sizleri de belki grubu dinlemeye ikna ederim umuduyla haklarında birkaç biyografik laf etmek isterim. Grup 1991'de Amerika'da, Kentucky'de kurulmuş, ağırlıklı olarak 20. yüzyıl sonunun minimalist müziğinden etkilenmiş klasik bir müzik icra ediyor. Asıl kadrosu gitarist Jason Noble, kemanist Christian Frederickson ve pianist Rachel Grimes'tan oluşuyor; ancak çeşitli müzisyen topluluklarıyla da birlikte yaptıkları kayıtlar var. Diskografilerinde 6 LP ve 2005 tarihli bir EP bulunuyor. Ben grubu, 20. yüzyılın figüratif ressamlarından Avusturyalı Egon Schiele'nin hayatıyla ilgili bir tiyatro prodüksiyonu için yayınladıkları 1996 tarihli Music for Egon Schiele ile tanıdım. Daha önce ne ressam ne de grup hakkında bir bilgim olmamasına rağmen, eşliğinde okuduğum her kitabı, yürüdüğüm her yolu benim için olabileceğinden daha anlamlı, daha hatırlanır kıldı bu albüm. Egon Schiele'yi de sayesinde tanıdım, hem ressamın işleri hem de hayatına dair öğrendiğim her şeyi olabileceğinden daha etkili kıldı üzerimde. Grubun kayıtlarından bir diğer favorim ise yine bir tiyatro topluluğu için kaydettikleri 2003 tarihli Systems/Layers. Music for Egon Schiele'den çok farklı olmasına rağmen yine de klasik müzik severlerin baş tacı olacak bu muhteşem  albümdeki Esperanza'yı klasik müzik seven sevmeyen herkese tavsiye ederim.
Grubun film score'u olmaya çok yatkın bir müzik yaptığını yazdıklarımdan çıkarmışsınızdır, bu durum yönetmenlerin de gözünden kaçmamış tabi ki. Systems/Layers'dan Water From the Same Source isimli kayıtları başrollerinde Will Smith, Jason Bateman, ve Charlize Theron'ın oynadığı Hancock'ta kullanılmış, yine aynı albümden Even/Odd ise Reha Erdem filmi Kozmos'ta. Grubun resmi sitesindeki haberlere göre pianist Rachel Grimes Book of Leaves isimli bir solo piano albümü yayınlamış ve grup kendi deyimleriyle şu an "derin bir kış uykusunda".
Kısaca toparlamak gerekirse, kitap okurken dinlemek için film score'u indirenler, piyano, keman ve klasik müzik severler için Rachel's biçilmiş kaftan. Bu tanımlayamaya dahil olmasanız bile altta youtube linkini paylaştığım Esperanza'yı dinlemeden ölmeyin derim ben.
Faydalı linkler:
Grubun resmi sitesi: RachelsBand.Com
Rachel Grimes'ın resmi sitesi: RachelGrimesPiano.Com
Music for Egon Schiele Download Link'i: Rachel's - Music for Egon Schiele

2 yorum to “Rachel's : Cennetin Müziği”

  • 30.9.10
    luna says:

    aman yarabbi çok çok güzelmiiş, ben bu abi-ablaları arka planda değil de bir süre hayatımın merkezine alıp dinleyeceğim sanırım. <3

    ellerine sağlıık!

  • 1.10.10
    Sibel says:

    çok senlik bi grup hakkaten, niye daha önce söylemek aklıma gelmemiş ki aceba :)
    sevindim beğenmene cicim, öperim :-*

 

BOLAHENK SOKAK Copyright © 2011 | Template design by O Pregador | Powered by Blogger Templates