4.9.10

KAKA : "İsmi Lazım Değil"in Doğal Tarihi

,


Tabiri caizse "eşek kadar" olmama rağmen hala çocuk kitaplarından vazgeçebilmiş değilim, özellikle de illüstrasyon ağırlıklı olanlarından. Blogumuzun ucucaparklar mahlasıyla tanıdığı Egem Atik'in Türkçe'ye kazandırdığı, yukarıda da ön ve arka kapağını gördüğünüz Nicola Davies'in Poo: A Natural History of the Unmentionable da en başından beri malum konusu ve adı dolayısıyla beni çok güldürmüş ve meraklandırmıştı. Sonunda bu alışılmışın dışındaki çocuk kitabı Kaka: "İsmi Lazım Değil"in Doğal Tarihi ismiyle bu ay içinde Can Çocuk'un Meraklı Kitaplar serisinden çıkıyor.
20li yaşlardaki çoğunluk gibi benim de çocuk kitabı deyince aklıma ilk gelenler (ve de en sevdiklerim) Pıtırcık serisi, Küçük Prens, Charlie'nin Çikolata Fabrikası gibi isimler, yani hayal gücü sınırsız, afacan ve tabi ki metinleriyle olduğu kadar resimlendirmeleriyle de öne çıkan klasikler. 8-11 yaş grubu için düşünülmüş Kaka, henüz bir klasik değil ama adı ve konusu ile çok orijinal ve illüstrasyonları da resimlerden sizin de görebileceğiniz gibi şahane :)

Kaka: "İsmi Lazım Değil"in Doğal Tarihi
, kaka hakkında bilgi verme ağırlıklı bir doğa-çevre kitabı, yani kurgu değil ve bir kitapta şimdiye kadar gördüğünüz en istem-dışı komik olan "Cıvık Cıvık Mı Lop Lop Mu?", "Gökkuşağı Kakalar" gibi bazı alt başlıklardan oluşuyor. Bu komik durum kitabın komedi odaklı olduğunu düşündürmesin, tam tersine Kaka okuyacağınız en bilgi ağırlıklı çocuk kitaplarından biri. Hayvanlar ve doğa arasındaki ilişkiyi, besin zincirini, vahşi doğayı ve en önemlisi geri dönüşüm kavramını ne çok öğretici ne de çok eğlenceli bir dille anlatıyor. Konusundan sonra en çok destek aldığı tarafı da seçtiği dili zaten. Dilinin sadeliği ve yine özgün kelime oyunları ve şakalarıyla normal şartlar altında National Geographic'te okuyacağınız konuları size ciddi bir şeyden bahsettiğini çaktırmadan işliyor. Hedeflediği yaş grubu itibariyle de en büyük başarısı ve albenisi de bence bu olacaktır. Çocuklarına, eş dost akraba çocuklarına eğlenceli ve öğretici kitap arayanlar, yeni jenerasyona "cool" gözükmek isteyenler, Kaka: "İsmi Lazım Değil"in Doğal Tarihi'ni es geçmesinler, ismi Kaka olan bir kitabı hediye ettiğiniz çocuğun gözünde eminim ki yeriniz bir başka olacaktır :)

3 yorum to “KAKA : "İsmi Lazım Değil"in Doğal Tarihi”

  • 4.9.10

    Ben onu her tarafa sıçratmaktan hoşlanıyorum :)

  • 24.9.10

    Merhaba,
    bu kitap hakkında araştırma yaparken yazınıza rastladım. Bu kadar bilimsel ve eğlenceli kitaba az bulunur sanırım. Doğanın hiçbir şeyi ziyan etmeyen yapısı daha iyi anlatılamazdı. Yazar Nicola Davies'in kurduğu dil çok başarılı. BBC'de yayınlanan "Thr Really Wild Show" adlı programın 1986-1190 yılları arasındaki ilk sunucu ekibindenmiş zaten. Yazar çocuklara laf anlatmayı çok iyi biliyor belli ki. Bu noktada Egem Atik'i de tebrik etmek gerekiyor.
    Bu kitaba biz de sitemizde yer verdik. İşte linki: http://www.birdolapkitap.com/2010/09/24/kaka-%E2%80%9Cismi-lazim-degil%E2%80%9Din-dogal-tarihi/

  • 24.9.10
    ucucaparklar says:

    merhaba yıldıray,

    güzel yorumlarınız için çok çok teşekkür ederim. can çocuk'ta editörlük yaparken "bir dolap kitap" severek takip ettiğim bir siteydi, "kaka"nın orada yer almasına çok sevindim.

    can çocuk'ta "kaka"nın gördüğü ilgiden çok memnunlar ve serinin diğer kitaplarını da yayınlamayı düşünüyorlar. bu ufak dedikoduyu da buradan sizinle paylaşmış olayım :)

    egem

 

BOLAHENK SOKAK Copyright © 2011 | Template design by O Pregador | Powered by Blogger Templates