14.12.10

Cacao et Chocolat, Paris

,
Çikolata tutkunları için Paris sokakları keşfedilmeyi bekleyen eşsiz bir hazinedir. Hemen hemen her köşe başında çekici pastane, fırın ve çikolatacılar sadece lezzetleriyle değil vitrinleri ve süslü paketleriyle insanın aklını başından alır.
Sen Nehri üzerinde birbirine St-Louis köprüsü ile bağlı iki küçük ada olan İle de la Cite ve İle St-Louis, Paris’in en büyüleyici pitoresk manzarasını sunar. Bu manzarayı özellikle kış günlerinde kuru kuru seyretmek istemeyenlere önerim yanlarına St-Louis adası üzerinde bulunan Cacao et Chocolat’tan sıcak çikolata almaları.

İçeriye doluşan kalabalık sayesinde kolayca seçebileceğiniz bu küçük çikolatacıda, çikolata üzerine aradığınız her şeyi bulabilirsiniz. Burayı diğer benzer çikolata dükkânlarından ayıran, aldığınız ürün hakkında her türlü bilginin size sunuluyor olması. Fotoğrafta da görüldüğü gibi, alacağınız çikolatanın hangi bölgede yetiştirilmiş kakao çekirdekleri kullanılarak yapıldığını ve içinde hangi aromaların hangi oranlarda kullanıldığını öğrenebiliyorsunuz. Çeşitlerin saymakla bitmeyeceği çikolatacıda fındıklı fıstıklı barlardan kakao oranı yüzde 90’a ulaşan bitter çikolatalara, şekerlemelerden meyveli ürünlere kadar her çeşitte çikolata bulunuyor.





Cacao et Chocolat, kestane gibi mevsimin öne çıkan ürünleriyle hazırladığı çikolata çeşitlerini de çikolata severlerle paylaşarak farklı tatlar peşinde olanları memnun etmeyi başarıyor.
63 rue Saint Louis en L’İle – 75004 Paris
Tel. 01 46 33 33 33
www.cacaoetchocolat.com

*Kakaonun çikolataya dönüşümü 1800’lerin sonlarına doğru, ilk olarak İsviçre’de gerçekleşir.
*Çikolatayı güzel yapan tatlandırılırken kullanılan meyve ve baharat gibi aromalar değil çikolatanın özünü oluşturan kakaonun iyi seçilmesidir.

Le Salon de Chocolat/ Çikolata Festivali
Paris’i gezip üzerine bir şeyler okudukça daha çok seviyor insan. Bu yazıyı hazırlarken bir hafta süreyle kaçırdığımı öğrendiğim çikolata festivali bende büyük hayal kırıklığı yarattı. Bir uyaran olsa kaçırmazdım diye düşünerek bu günahkâr festival hakkında biraz bilgi vermek istedim. Her sene 28 Ekim-1 Kasım tarihleri arasında düzenlenen Le Salon de Chocolat çikolata severlerin hayallerini süsleyecek cinste büyük bir etkinlik. Louvre müzesinin hemen altında yer alan bir kongre merkezinde düzenlenen festivalde, ünlü şeflerin hazırladıkları pastaları ve sunumlarını görebilir, çikolata sektöründe dünyanın önde gelen markaların birbirinden renkli stantlarını gezip ücretsiz ve sınırsız (en büyük hayal kırıklığını burada yaşadım) tadım yapma imkânı bulabilirsiniz.

Festival kapsamında düzenlenen sergiler en az tadımlar kadar dikkat çekici. Özellikle çikolata tarihinin anlatıldığı ve çikolatadan yapılan heykellerin sergilendiği bölümler, çikolata ve çikolatalı tatlı tarif kitap tanıtımları oldukça ilgi görüyor. Sıcak çikolata yapımında kullanılan antika demlik koleksiyonları da benim gibi eskiciler için mutlaka görülmesi gereken sergiler arasında. Ayrıca çikolatadan yapılmış elbiselerin canlı mankenler üzerinde sergilendiği defileler de moda severlerin ilgisini çekebilir. Festivalde küçük misafirler de unutulmamış ve onlar için çikolata makyajı gibi lezzetli pek çok aktivite düşünülmüş.
*Daha fazla bilgi edinmek ve geçmiş yıllara ait resimleri incelemek için www.salon-du-chocolat.fr adresini ziyaret edebilirsiniz.

Çikolata Sözlüğü
Kakao yağı: Kakao çekirdekleri ezilerek kakao hamuruna dönüştürüldükten sonra, yağı ve içinde tortular olan bir birleşime ayrıştırılır. Bu bileşim daha sonra kakao tozuna dönüştürülür. Kakao yağı çikolataya eşsiz erime özelliğini veren şeydir.
Kuvertür çikolata: Kakao yağı yerine hidrojenle doyurulmuş yağ ihtiva eder. Yüzde 46 kakao, kakao yağı ve şeker içeren bu çikolata, kalıplar halinde satılır ve daha çok süslemede kullanılır.
Bitter çikolata: Kakao oranı en az yüzde 30, en çok yüzde 99 olan bitter çikolatanın kalitesi, yapıldığı kakaoya bağlı olarak değişir. Genellikle içindeki aromalara göre fiyatlandırılır.
Dökme çikolata: Kullanımı kolay ve tüketime yönelik yapılan dökme çikolataların içi genellikle daha yumuşak çikolatayla doldurulur.
Ganache: Paris’te bir pastanede tesadüfen keşfedilen ganache, bir çeşit çikolata kremasıdır. Akışkan kıvamıyla, kremalı tatlılarda ve pastalarda sıkça kullanılır.
Lesitin: Soyadan elde edilen lesitin, yağı parçalama gücü olan doğal bir enzimdir. Lesitin, kakao yağı oranı düşük olan çikolatalara akışkan bir kıvam ve dolgunluk verir.
Sütlü çikolata: En az yüzde 31 oranında kakao içeren sütlü çikolata, süt özü ve süt kaymağı içerir. Günümüzde daha çok bol kakao ve az şeker içeren sütlü çikolatalar tüketiliyor.
Pralin: Tesadüfen keşfedilen çikolatalardan biri de pralin. 1671’de, komiden istediği bir kase badem yere düşünce, üzerine karamelize olmuş şekeri döken ve harika olduğunu düşündüğü bu karışımı Plessis-Praslin adlı düke ikram eden bir şefin hikayesi anlatılır. Bu olaydan sonra, Dük’ün çok beğendiği bu şekerleme praslin ve sonra da pralin olarak anılır.
Erimiş çikolata: Kaynar suyun üzerine bir başka metal ya da porselen kap koyarak, çikolatayı buharda (benmari usulü) eritme yöntemiyle hazırlanır. Erimiş çikolataya genellikle bir parça tereyağı eklenerek tatlandırılır.
Beyaz çikolata: En az yüzde 30 kakao yağı içeren ve geri kalanı süt, şeker ve vanilyadan oluşan, kakaosuz çikolatadır. İyi bir beyaz çikolata, kremamsı, süt tadında, hafif meyveli ve bal aromalı olmalıdır.
Çikolata bar: Genellikle kare ve dikdörtgen şeklinde olan barlar, fıstık ve daha çok fındıkla, bitter ve sütlü çikolata karıştırılarak yapılır.

*Yazıda ‘Çikolata sözlüğü’ başlığı altında geçen bölüm, Food and Travel dergisi/ 2008 Aralık sayısından alınmıştır.

0 yorum to “Cacao et Chocolat, Paris”

 

BOLAHENK SOKAK Copyright © 2011 | Template design by O Pregador | Powered by Blogger Templates