22.7.10

Local Natives'in Gorilla Manor'ı Bu Senenin En İyi Albümlerinden (mi?)

,

Local Natives, Beach Boys ve Fleetwood Mac gibi kült isimleri dinlemeye başladığım ve dolayısıyla da elimin başka hiçbir şeye varmadığı son zamanlarda bana kendini dinletmeyi başarınca ve bir de son birkaç gündür kafamda grubun debut albümü Gorilla Manor'ın dönüp durduğunu fark edince, sizlere nedense adını etrafta pek duymadığım gruptan biraz bahsedeyim istedim.
Local Natives Los Angeles çıkışlı, afro-pop etkileşimli gitarları sebebiyle Vampire Weekend'e, folk tınıları ara ara sezilen vokalleri dolayısıyla da Fleet Foxes'a ve hatta Arcade Fire'a benzetiliyor. Ben genel olarak bu tür benzetmelerden insana sağ gösterip sol çaktıkları ve hangi tarafa haksızlık ettikleri belli olmadığı için pek haz etmem ama, söz konusu Local Natives olunca bu göndermeler işlevsel bir nitelik kazanıyor, çünkü bu gruba, benzetmenin "güzel" tarafında oturan gruplara yapıştırılan etiketlerin hiçbiri tam olarak oturmuyor. Local Natives; Vampire Weekend, Arcade Fire, Fleet Foxes, The National hatta zaman zaman Bloc Party tınılarını duyabileceğiniz bir grup. Bu onlara benziyorlar, ya da ben haz etmediğimi az önce beyan ettiğim haltı tekrar ediyorum demek değil ne yazık ki. Local Natives, günümüzde hem ticari başarı kazanmış hem de burnu büyük müzik eleştirmenlerinden küsüratlı geçer notlar almış çağdaş çoğu indie grupta bulunan müzikal etkileşimlerin sentezi bir müzik yapıyor. Sonuç olarak ortaya çıkan tek kayıtları Gorilla Manor ise hem akılda kalıcı, hit potansiyelli hem de tekrar tekrar dinlemek isteyeceğiniz çok enerjik, muhteşem bir albüm. E o zaman nedir bu yazının tonu diyeceksiniz, onu da şöyle açıklayayım..
Bu tür şarkılarının tek ortak paydası "her çiçekten bal alırım" olan debut albümler bende bir grubun geleceği adına her zaman kaygı yaratmıştır, çünkü bu "sentez" ya da adına ne derseniz deyin, Gorilla Manor'da da karşımıza çıktığı gibi ne kadar başarılı olursa olsun, grubun ilerleyebileceği yolla ilgili ip ucu vermiyor ve bence grubun kendine özgü bir takipçi kitlesi edinmesinin önüne de taş koyuyor. Yine benzetmelerimize geri döneceğim ne yazık ki ama, Local Natives ne kadar bütünlüklü, birbirinden farklı genrelar arasında ustalıkla dans eden bir albüm kaydetmiş olursa olsun, kendine tüm bunların içinden herhangi bir yöntemle bir kimlik yaratmadığı sürece, bundan sonra varacağı nokta asla Fleet Foxes'ın varacağı nokta kadar heyecan verici olmayacaktır. Ha, bunları diyorum diye kendimi de kötü hissetmiyorum sanmayın, ki albümü dinleyip çok sevdiğim ve gerçekten çok başarılı olduğunu düşündüğüm için etmemem de mümkün değil, ancak herhangi bir eserde orijinaliteden bahsetmenin imkansız olduğunu kabul etmenize rağmen bir grup o çok başarılı albümlerini dinlerken kafanızda bir şekilde başka grup isimlerinin dönmesine sebep oluyorsa, siz de ister istemez elinizdeki albüm için istediğiniz gibi heyecanlanamıyorsunuz. Bu durumda son sözüm şudur ki, bu senenin en iyi kayıtlarından biri olan Gorilla Manor'ı indie müzik takipçisi iseniz mutlaka dinleyin, karşınızdaki ayırdığınız vakti sonuna kadar hak eden iyi kotarılmış bir albüm. Ancak grupla ilgili bir fikir oluşturmak için bundan sonraki albümü bekleyin, en azından ben öyle yapacağım :)

0 yorum to “Local Natives'in Gorilla Manor'ı Bu Senenin En İyi Albümlerinden (mi?)”

 

BOLAHENK SOKAK Copyright © 2011 | Template design by O Pregador | Powered by Blogger Templates