14.4.10

Paella (İspanya - Valencia)

,

Paella, İspanya’nın doğusunda yer alan Valensiya bölgesine ait bir pilav yemeğidir. Adını ise Katalancada içinde pişirildiği kulplu döküm tavadan alır. Başlıca malzemesi pirinç ve safrandır. Diğer tüm malzemeler isteğe ve yapıldığı bölgeye göre değişiklik gösterebilir. Bu ek malzemeler çoğunlukla karides, kalamar ve kum midyesi gibi deniz mahsulleri, tavuk eti, tavşan eti, renkli biberler, kabak, bezelye gibi sebze çeşitlerinden oluşur. Tarih boyunca İspanya’da yaşayan Romalıların ve Arapların yemek kültürünün birleşimiyle ortaya çıktığına inanılır. İçine konulan her malzemenin (karides, tavuk eti, kalamar gibi) ayrı ayrı pişirilmesi yemeğin zahmetli olmasının başlıca sebebidir. Bu pişirme aşamalarında çıkan et suları daha sonra pirincin pişirilmesinde de kullanılır, bu sebeple dolu dolu ve oldukça ağır bir yemektir. Genellikle hafta sonları, öğle yemeklerinde, önemli günlerde ve kalabalık aile buluşmalarında yenir. Odun ateşinde pişirilmesi gerçek bir Paella yapmanın şartıdır.

Paella hazırlarken İspanyollar Arroz Bomba (şişman pirinç) ya da Arroz Tradicional adı verilen bir pirinç kullanırlar, bu pirinç adı üstünde iri taneli bir pirinç türüdür. Yasemin pirinci Paella yapımına uygun değildir, Baldo pirinç iri taneli olduğundan işinizi görecektir. Birçok markette artık Paella yapımı için özel satılan pirinçlerden de bulabilirsiniz.
Sadece sebzelerle yapılan Vejetaryen Paella çeşitleri de daha hafif bir tercih olarak oldukça lezzetlidir.
İçinde her türlü deniz mahsulü, tavuk eti ve karışık sebze çeşitleri içeren türüne Valensiya usulü Paella denir.
Paella yapacaksanız unutmamanız gereken bir diğer nokta karides, kum midyesi, tavuk ve bunun gibi malzemeleri pilava karıştırmadan üzerine en son yerleştirmektir.
Tek başına yenmesi daha doğrudur, eğer illa misafirlerinize farklı lezzetler de sunmak istiyorsanız Tapas gibi küçük atıştırmalıkların ardından servis edilmesi daha uygundur.




***Paella tavalarını artık Türkiye’de de bulmak çok kolay. Piyasadaki en kaliteli çeşitleri Esse’de 125 TL’den başlayan fiyatlarla bulabilirsiniz.

3 yorum to “Paella (İspanya - Valencia)”

  • 14.4.10
    Sibel says:

    salyam aktı :D
    bunun daha ayrıntılı tarifini de istiyoruum!

    bi de son fotodaki tavadan kaçmaya çalışır pozdaki karidesler favorim :D

  • 14.4.10

    tarifimiz en kısa zamanda geliyoooo

  • 14.4.10
    Sibel says:

    olleey!

 

BOLAHENK SOKAK Copyright © 2011 | Template design by O Pregador | Powered by Blogger Templates