11.4.10

Çiçekçi kız - Sardunya (Pelargonium)

,

Merhabalarr,

Çok sevgili blog severler bir süre düşündükten sonra bana en çok yakışacak yazıların çiçekli böcekli olanlar olacağına karar verdim. Her hafta bir yeni yazı ekleyeceğim Çiçekçi Kız sayfalarında sizlere mevsiminin en güzel çiçekleri hakkında bilgiler vereceğim. Malum tohumdan çiçek yetiştirmeye geç kaldığımız bu aylarda bahçemizi/balkonumuzu ve tabi ki gönlümüzü süsleyebilmenin en kolay yolu fevkalade canlı saksı çiçekleri ve balkonda ya da bahçede büyütebileceğimiz sebze fideleri satın almak. Her hafta yeni bir bitkiyi konuk edeceğim bu bölüme bugün öğrencilik hayatımın vazgeçilmez kurtarıcısı Sardunya (Pelargonium) ile başlıyorum.


















Sardunya
, dört mevsim açan gösterişli çiçekleri ve kokulu yapraklarıyla benim balkonumun her daim en dikkat çeken çiçeğidir. Bir dal kırıp versene diyen komşulardan zilimi çalıp dal isteyen hiç tanımadığım teyzelere kadar herkesin sokakta sevgilisi oldular. Bakımı ve üretimi en kolay çiçeklerden olan sardunyalar, 3-5 TL’ye satın alacağınız bir saksıdan aylar sonra bahçe dolusu çiçek elde edebileceğiniz kadar cömerttirler. Babaannemin deyimiyle kırıp kırıp saksılara batırarak ekonomi yapmak ve rengârenk bir balkona sahip olmak sardunyalar sayesinde mümkün.


Vatanı Afrika olan bu bitkinin bir kısmı bodur, bir kısmı sarkıcı, kokulu-kokusuz, katmerli ve yalınkat çiçekli 200’den fazla türü vardır. İçinde bulunduğumuz Nisan ayı özellikle bitkiden alınan genç dallarla toprağa ekilerek üretimi yapılma açısından çok uygundur. Yaprak çürüntüsü, yanmış çiftlik gübresi ve killi toprağı çok sever. Güneş ışığında şımarıp çiçeklenen Sardunyalar, su konusuna gelindiğinde biraz hassaslaşırlar. Çiçeğin ömrü açışından önemli olan bazı noktaları bilmek gerekir:

· Özellikle Haziran-Temmuz-Ağustos gibi çiçeklenme aylarında fazla su verilmeyerek bol çiçeklenmesi sağlanmalıdır.

· Yaz aylarında özellikle fazla su vermek yaprakların sararmasına neden olur.

· Kışın don ve soğuktan etkilenmemesi için bitkiyi sarıp sarmalamaktansa güneş alan camekânlı bir bölmeye almak ve su oranını azaltmak daha doğru bir yöntemdir.

Haftada bir düzenli olarak kuruyan dalların ve çiçeklerin budanması genç yaprakların önünü açmak için gereklidir. Birçok çiçekli bitkinin aksine sardunyalarda böceklenme sorunuyla karşılaşma oranı da oldukça azdır. Kırmızı, beyaz, pembe ve somon gibi güzel renklere sahip sardunyaları İstanbul’da Eminönü’nden, seralardan ve Koçtaş gibi yapı marketlerden uygun fiyatlara satın alabilirsiniz.

Haftaya konuğum bir aylık ömürleriyle İstanbul Boğazı’nın gözdesi Erguvanlar.


3 yorum to “Çiçekçi kız - Sardunya (Pelargonium)”

  • 12.4.10
    Sibel says:

    annemle geçen gün konuştuk, biz de seninki gibi böyle demirlere asılan saksılarla balkona çiçek koyucaz. şu fotoğrafları da görünce iyice heves ettim, biz de alalım bari sardunya :kalp:

  • 12.4.10

    sayın çiçekçi kız, ben de ekmek istiyorum. rica etsem benim evimi ziyaret edip yardımcı olabilir misiniz? hatta kendi çiçeklerinizden koparıp getirirseniz ayrıca sevinirim :P ilginiz için şimdiden teşekkür ederim.
    en derinden sevglerimle.

  • 12.4.10

    seve seve hepinize sardunya verebilirim arkadaşlar, renk seçmeniz yeterli.
    çok öpüyorum :X

 

BOLAHENK SOKAK Copyright © 2011 | Template design by O Pregador | Powered by Blogger Templates