21.4.10

Çiçekçi Kız – Erguvan (Cercis siliquastrum)

,



Erguvan ağaçlarının morlu pembeli çiçeklerini açtığı bu aylarda doğanın eşsiz rengine hayran kalmamak imkânsız. Nisan ayının 2. haftası ile birlikte baharın müjdecisi Erguvanlar İstanbul boğazının en değerli mücevherleri olarak kendilerini göstermeye başladılar. Yalnızca bir ay süren çiçeklenme dönemleri boyunca hayatı ertelememenin ve keyifli bir boğaz turuna çıkmanın vaktidir bence.









Vatanı Güney Avrupa ve Batı Asya olan Erguvan ağaçları, ülkemizde özellikle Ege ve Marmara bölgesi olmak üzere kuzey Anadolu’nun Karadeniz kıyılarında ve Akdeniz Bölgesinin makiliklerinde yetişmektedir. Türkiye’de görülen Cercis siliquastrum (Akdeniz erguvanı) dışında, Cercis gigantea (Dev erguvan, Çin) ve Cercis mexicana (Meksika erguvanı) gibi pek çok türe sahiptir. 8-10 metre kadar boylanabilen Erguvanlar, tek gövdeli, böbrek şeklinde tüysüz yapraklı, 7-10 cm uzunluğunda fasulye biçiminde meyveleri (legümen) olan bir ağaç türüdür. Genellikle 15 nisan - 15 mayıs tarihleri arasında açan ve 3-8 tane tomurcuğu bir arada bulunan morlu pembeli çiçekleri Erguvanların bu kadar sevilmelerinin en önemli sebebidir. Havaların güzel olduğu bazı sonbahar aylarında çok nadir de olsa çiçeklenme görülebilir.


Akdeniz iklimini seven Erguvanlar, güneşi sevseler de yarı gölge ağacı olarak bilinirler. Kuru ve taze, killi-kireçli topraklarda ve özellikle güneye bakan yamaçlarda keyifle gelişirler. Her ne kadar budanmayı sevmeyen bir ağaç türü olsalar da çiçeklenme döneminden sonra gelişen tohumların daha sağlıklı olması için temizlenmesi ağacın bir sonraki çiçeklenme süreci için gereklidir. Tohumu oldukça bol olan Erguvan ağacı meyvesi sonbaharda olgunlaşır ve kış ayları boyunca ağaçta kalır. Kahverengi, fasulye görünümlü tohumları ilkbahar aylarında don tehlikesi olmayan yerlerde ekilerek ağacın üretimi yapılabilir. Tohumlar kabuk sertliğinden kaynaklanan sebeplerle doğal yollardan çimlenme konusunda başarısızlardır. Genellikle suda şişirilerek kabuğun esnetilmesi gerekir. Çelikle üretimi ise Temmuz ve Ağustos aylarında ağaçtan alınan yarı odunsu çeliklerle gerçekleştirilir. Erguvan ağaçlarının ilk çiçeklenme dönemleri dikimlerinden birkaç sene sonra gerçekleşir.


-Erguvanlar, -15 dereceye kadar dona direnebilen ağaçlardır.
-Tuzdan etkilenmezler bu sebeple sahil bahçelerine dikimleri uygundur.
-Yaprakları tıpta, meyveleri çikolata yapımında kullanılır.
-Farsça bir renk ismidir.
-Bizans'ta zenginliğin ve gücün simgesi olarak kabul edilen bu renk hükümdarlarının pelerinlerinde kullanılmıştır.
- Hıristiyanlığın önemli imgelerindendir.

-Yüzyıllar boyunca Bursa şehrinin simgesi olmuştur.
-Mor çiçekleriyle ünlü Erguvanların ender bulunan beyaz çiçekli türlerine İstanbul’da rastlamak mümkündür.
-Güçlü dalları baston yapımında kullanılır.

***Nazlı güzel Erguvan ağaçlarının seyrine doymak isteyenler, geç kalmadan İstanbul boğazını turlamaya başlamalılar. Avrupa yakasında Bebek ve Emirgan iskelelerinde, Anadolu yakasında ise Kandilli, Kanlıca ve Çubuklu iskelelerinde Erguvanları en güzel halleriyle fotoğraflamak mümkün.

Haftaya konuğum mavi, pembe ve beyaz renklerde top top çiçekleriyle dikkat çeken Ortancalar.

0 yorum to “Çiçekçi Kız – Erguvan (Cercis siliquastrum)”

 

BOLAHENK SOKAK Copyright © 2011 | Template design by O Pregador | Powered by Blogger Templates