23.6.10

The Runaways, Müzik Videosundan Fırlamış Gibi!

,
Kristen Stewart & Dakota Fanning

Ladylestrange ile çekim aşamasından itibaren beri takip ettiğimiz bir proje olan Floria Sigismondi yönetmenliğindeki The Runaways'i ülkemize girmesinden ümidi kestiğimiz için dün sonunda izledik ve şu an okuduğunuz yazıyı benim üstlenmeme karar verdik.
Öncelikle grubu bilmeyenler için şöyle bir girizgah yapmakta fayda var: The Runaways Joan Jett, Lita Ford gibi rock'n'roll camiası için efsanevi iki ismin müzik dünyasına adım attığı grup, ilk kadınlardan oluşan rock'n'roll grubu, agresif & cinsel olarak provakatif bir müzik yapmasına rağmen ticari başarı yakalamış ilk kadın grubu olması ve daha birçok özelliğiyle müzik dünyası için bir ikon. Ve işin en inanılmaz tarafı da bu başarıyı yakalamış grubun müzik piyasasına adım attığında yaş ortalamasının 16 olması.
Adını gruptan alan,
grubun size tanıtmak istediğim başrollerinde Dakota Fanning ve Kristen Stewart'ın bulunduğu ilk biopic'i ise, başarılı bir biopic'ten beklediğiniz her şeye sahip: yani, canlandırılan dönemin ruhunu yansıtan bir atmosfer, canlandırılan isimlerle ayır edilmez derece başarılı müzikal performanslar + fiziksel görünüm, söz konusu olan dönem itibariyle sapına kadar sex, drugs & rock'n'roll. Yazının sonunda Dakota Fanning'in filmde grubun diğer üyelerini canlandıran oyuncularla birlikte kaydettiği Cherry Bomb ve Kristen Stewart'la vokali paylaştığı Queens of Noise'a bir kulak vermeniz, oyuncuların müzikal yeterliliğine şapka çıkarmanız için yeterli aslında. Hatta oyuncular her biri artık bir ikon olan isimleri canlandırıyor olmanın ağırlığı altında ezilmemek için o kadar çok çalışmışlar ki, stüdyoya birlikte girdiklerinde Joan Jett ve Cheri Currie, Dakota Fanning ile Kristen Stewart'ın seslerini kendi seslerinden ayırt edemeyecek hale bile gelmişler ve Jett'in de Currie'nin de hayatlarının en önemli dönemi olarak gördükleri bu dönemi oyuncularla paylaştıktan sonra onlarla çok da yakın arkadaş olmuşlar.

Dakota Fanning Cheri Currie Rolünde, The Runaways'de.

Oyuncuların rollerine bu kadar sıkı sıkıya sarılmaları sadece müzikal performanslarda değil, oyunculuklarda da kendini göstermiş, okuduğum röportajların çoğunda müzisyenlerin yakın arkadaşları Stewart ve Fanning'e övgüler yağdırıyor, hatta Kathleen Hanna gibi filmdeki oyunculuklarının Akademinden alkış almasını isteyecek kadar işi ileri götürenler bile var.
Bundan önceki yazılarımı okumuş olanlar şimdiye kadar yazdıklarımla ilgili iki şeyi öngörmüştür diye tahmin ediyorum: (1) Filme ilgili sadece oyunculuklardan ve müzikten bahsetmiş olmam bundan sonra "ancak.." ile başlayan olumsuz birkaç şeyin geleceğini gösterir çünkü film, bir form olarak sadece oyunculuktan + soundtrackten ibaret değildir, (2) bu Runaways, sadece Cheri Currie ve Joan Jett'ten mi oluşuyor yahu, diğer oyuncuların neden hiç adı geçmiyor?
Bu iki sıkıntının ortak bir nedeni var ki filmi 10 numara bir film yapmaktan alıkoyan da ne yazık ki bence sadece bu: filmin senaryosu Cheri Currie'nin Neon Angel: Memoirs of a Runaway isimli kitabından uyarlanmış ve Joan Jett'in Lita Ford'la olan kişisel sorunlarından dolayı, Lita Ford ve Jackie Fox'un yaşam öyküsü hakları satın alınmamış. Bunlar filmi bir Cheri Currie ve Joan Jett'in müzik dünyasına adım atması öyküsü haline getirse de filmin nedense bir The Runaways öyküsü anlatmak gibi bir iddiası var. Davulcu Sandy West'i canlandıran Stella Maeve'nin filmdeki line sayısı çok çok az, Lita Ford'u canlandıran Scout Taylor-Compton'ın ise ladylestrange ile hesabımıza göre sadece 2 kez duyuyoruz. Bassist Jackie Fox'un filmden tamamen uzak durmak istemesi sonucu Arrested Development'tan tanıdığımız Alia Shawkat'ın canlandırdığı fiktif bir Robin karakteri yaratılmış, ve onun inanılmaz ama filmde hiç diyaloğu yok.

Orijinal The Runaways -ya da Power Rangers-

Bu manzara da filmin prodüktörlerinden olan Joan Jett'in ve ister istemez Cheri Currie'nin The Runaways'in mirasını tamamen sahiplendiklerini gösteriyor. Bu kendi başına çok sıkıntılı bir durum, hadi Jackie Fox'u yine bir kenara bırakalım ama, Lita Ford hakkında az çok bilgisi olan herkes bunun çok büyük bir haksızlık olduğu konusunda sanırım bana hak verecektir. Filmde de Dakota Fanning ve Kristen Stewart dışındaki grup üyelerini canlandıran oyuncuların bu şartlar altında neden bulunduğu kestirmek açıkçası çok güç, çünkü bu başrolde olmanız gereken bir filmde figüran olmak gibi bir şey. Kısacası bu açıdan bakıldığında filmin daha farklı lanse edilmesi hem oyunculara, canlandırılan müzisyenlere hem de anlatılan öyküye haksızlık etmemek adına çok daha akıllıca olabilirmiş.
Filmi sıkıntılı kılan diğer meseleye, yani oyunculuk ve performanslar dışındaki öğelere baktığımızda da, öncelikle Sigismondi'nin müzik videosu köklerini kendisi için avantaja olduğu kadar dezavantaja da dönüştürdüğünü söylemek lazım sanırım. Grubun sahnede olduğu sahneler dönem müziğinde grubun yerini size tüm enerjisiyle hissettirme işlevini ziyadesiyle yerine getirse de, bazen bu durum anlatılan hikayenin önüne geçebiliyor. Yani film müzik, görüntü ve performanstan bazen öyküsünü anlatmaya vakit bulamıyor gibi, bu da Sigismondi'nin hem bir yönetmen hem de bir senarist olarak geleceği açısından endişe verici durumlar.
Kısacası Joan Jett ve Cherie Currie sevenleri tatmin edecek, bizim kuşağa The Runaways'i merak ettirecek iyi oyunculuklu ve dinamik bir proje The Runaways, ama müzik grubu biopic'i denince akla ilk gelecek filmlerden biri olmaktan çok uzak. Bu beklentilerle izlerseniz de çok keyifli bir bir buçuk saat vaad ediyor, ama daha fazlasını değil.

Dakota Fanning - Cherry Bomb
Dakota Fanning & Kristen Stewart - Queens of Noise

Bonus: The Runaways - Best Of

3 yorum to “The Runaways, Müzik Videosundan Fırlamış Gibi!”

  • 23.7.10
    Adsız says:

    Teşekkürler bu hairka yorum için.
    Lita ile ilgili olarak filmde dahasını görmek isterdim,bu konuda da düşüncelerime tercüman olmuşsunuz. Yine de izlemek büyük keyifti.Merak ettiğim,Türkiye'de artık 3 yaşındakiler de rockçı olduğunu iddia ederken bu filmin Türkiye'de neden yayınlanmadığı.

  • 23.7.10
    Sibel says:

    filmin yapım şirketi apparation benim bildiğim kadarıyla film yayınlandıktan sonra yönetimle ilgili büyük bi sıkıntıya girdi. amerika'nın bazı eyaletlerinde bile çok geç gösterime girdi o yüzden. türkiye'de gösterime girme olasılığı kristen stewart'ın twilight bağlantısı sebebiyle hala var gibi geliyor bana. yine çok kısıtlı sinema sayısıyla ve sadece kısa bir süre gösterimde kalma garantisiyle tabi.

  • 23.7.10
    Sibel says:

    yorumun için de teşekkür ederim bu arada :)

 

BOLAHENK SOKAK Copyright © 2011 | Template design by O Pregador | Powered by Blogger Templates