7.6.10

Annicinquanta, Roma

,

Benim için İtalya’da olmanın en güzel yanı çok sevdiğim İtalyan mutfağını yerel restoranlarında keşfedebilmek. İtalyan mutfağı lezzetli olduğu kadar hafif ve renkli yemekleriyle Akdeniz mutfağına çok benziyor, bu sebeple belki de benim gibi pek çok kişinin gönlüne taht kurmuş yemeklere sahip.

İtalya denince akla ilk olarak İtalya bayrağının renklerini (domates, mozzarella peyniri, fesleğen) taşıyan Napoliten pizzalar geliyor. Adını ana yurdu Napoli’den alan Napoliten pizza, bana göre sonradan üstüne ilave edilen malzemeler ve pişirme teknikleriyle değişen çeşitleri arasında her zaman en lezzetlisi olarak yerini koruyor. Hemen hemen her pizzacıda bulabileceğimiz klasik domates soslu, peynir ve fesleğenli pizzalara Napoliten pizza demek pek de doğru değil. Bu pizzayı özel yapan İtalyan buğday unu ve Napoliten maya kullanılarak hazırlanan, elde incecik açılan ve meşe odunu yakılan taş fırınlarda pişirilen, kalınlığı 3 milimetreyi geçmeyen çıtır çıtır bir hamura sahip olması.
Pizzayı oluşturan diğer üç malzemeden ilki özellikle diğer pizzalara kıyasla daha bol kullanılan domates sosu, bir diğer vazgeçilmez malzeme ise has manda sütünden yapılan Mozzarella peyniri. Mozzarella peynirleri genellikle su dolu poşetlerde satılır, bu sebeple peynir eğer fazla su çekmiş ise pizza yapımında kullanılmadan bir gün önce suyundan çıkartılarak bekletilmelidir. Fesleğen ise isteğe göre sonradan, pizza servis edilirken ilave edilir.






İşte ben tam da bu şekilde hazırlanmış gerçek Napoliten pizzayı şubat ayında Roma’da tatma imkânı buldum. Aslında benimki tam da tatmak sayılmaz çünkü gece gece kocaman bir pizzayı yarım saat içinde mideye indiriverdim. :) Bu seyahate çıkarken kendimi daha önce Roma’ya gelip de gidemediğim restoranlara gitmek için önceden hazırlamış hatta ayrıntılı bir liste çıkarmıştım. Annicinquanta ise hiç hesapta yokken resepsiyon görevlisinden aldığımız tavsiye üzerine gittiğimiz bir pizzacı oldu. Bana sorarsanız yurtdışı gezilerinde öylece karşılaştığınız restoranlara girip kötü kötü yemekler yemektense o bölgede yaşayan kişilerden tavsiye almak ya da daha önce keşfeden arkadaşlarınızdan sizin için önerilerde bulunmasını istemek çok daha mantıklı. Bu sayede hem daha ucuz yemek yeme hem de ilginç lezzetler keşfetme fırsatı bulmuş oluyorsunuz. Annicinquanta, öyle manzarasıyla dekorasyonuyla falan dikkat çeken bir restoran değil, hatta resimde de gördüğünüz gibi fıstık yeşili duvarları ve turuncu koltukları ile gereğinden fazla renkli. Bu göz yoran renklerdeki dekorasyonuna rağmen her halinden çok popüler olduğu belli olan pizzacı çok kalabalıktı. Çoğunlukla gençlerin oluşturduğu kalabalıkta bizden ve bizim gibi tavsiye üzerine gönderildikleri her hallerinden belli Alman bir çiftten başka hiç turist yoktu.
Geleceğimizi otel görevlisinden öğrenen garson bizi kapıda güleryüzle, elinde ikram etmek üzere birer bardak Limoncello ile karşıladı. İtalya'nın meşhur Limoncello'sunu tadıp menü hakkında biraz bilgi edindikten sonra garsonun da tavsiyesi üzerine pizzalarımızı sipariş ettik. Birer kadeh kırmızı şarap ve pizzalarımız masaya geldikten sonra otel görevlisinin niye ısrarla bize burayı tavsiye ettiğini anladığımızı söylemeliyim, gerçekten pizza beklediğimden lezzetliydi. Dekorasyon kötü demiştim ama restoranın ortasında yer alan taş fırın nasıl güzeldi anlatamam, incecik pizzaların birer ikişer kızarışlarını merakla izledim. Yemek bittikten sonra biraz sohbetle kaynaştığımız garson hızını alamayıp bardak bardak Limoncello getirmeye devam etti. Benim aslında alkollü içeceklerle pek aram yoktur ama erkek arkadaşım garsonun gazıyla kendini kaptırıverdi. Otelimize dönmek için hesabı istediğimizde o kadar yiyip içmemize rağmen 30 € gibi cüzi bir rakamla geceyi kapattık. Restorandan ayrılırken garson hala Limoncello ikram ediyordu. :) Bizim için komik, lezzetli ve çok eğlenceli bir geceydi. Roma’ya gittiğinizde ara sokaklara gizlenmiş bu pizzacıyı bulabilir misiniz bilemiyorum ama hem ucuz hem de gerçek bir Napoliten pizza tatmak için Roma sokaklarında kaybolmaya değer.

Via Flavia 3-00187 Roma
Tel. 06.42010460

0 yorum to “Annicinquanta, Roma”

 

BOLAHENK SOKAK Copyright © 2011 | Template design by O Pregador | Powered by Blogger Templates