18.6.10

yeni bir yayınevi mi?

,


*bir sonraki yazım "sessiz ev" üzerine olacak demiştim, ancak beni çok heyecanlandıran bu proje genel hatlarıyla netleşince önceliği bu konuya vermek istedim. bundan sonraki yazım "sessiz ev" hakkında olacak, söz.*

gençlik edebiyatı deyince, hele ki benim yaş grubumdaysanız, akla ilk olarak ipek ongun tarzı facialar geliyor. gerçekten de türkiye'de "gençlere yönelik edebiyat"tan söz ettiğimizde, bugün bile, son derece bayat ve sıkıcı "yalanım varsa ajan olayım" (bu kitap gerçekten var!) tarzı kitapların ötesine çok da fazla geçemediğimiz bir gerçek. can yayınları şemsiyesi altında, aklımıza kazınan bu olumsuz imajı yerle bir edecek yepyeni bir yayınevi kurma hazırlığı sürüyor. cangençlik yayınları, temmuz ayından itibaren "kaliteli edebiyat" okumak isteyen her gencin, hatta her yaştan okurun kitaplığında yer almasını isteyeceği tarzda kitaplarla yayın hayatına başlayacak.


cangençlik yayın hayatına başlamadan önce bu haberi ilk olarak bolahenk sokak sakinleri duysun, basın duyurusunu bolahenk sokak'ta okusun istedim. o zaman buyrunuz:


Soru:
CanGençlik Yayınları da neyin nesi?
CanGençlik: CanGençlik Yayınları, yeni doğan bir ortanca kardeş aslında. Can Yayınları ile Can Çocuk’un ortanca kardeşi.

Soru: Peki nerden çıktı bu “ortanca kardeş”?
CanGençlik:
Kurucumuz Erdal Öz’le 21. Yüzyılın gerekliliklerinden. Erdal Bey, daha 1981 yılında Can Yayınları’nı kurar kurmaz büyük bir öngörüyle Çocuk dizisinin yanısıra verdiği ilanda “Türkiye’de ilk kez… 14 yaşından büyük herkese…” vurgusuyla bir Gençlik dizisi de kurmuş.Türkiye gibi çok genç nüfusa sahip bir ülkede, 2004’te kurumsallaşma deneyimini başarıyla gerçekleştiren CanÇocuk’un ardından, 2010'ların CanGençlik Yayınları için de artık daha fazla ihmal kaldırmayacak bir zamanlama olduğunu düşündük.

Soru:
Dolayısıyla, ne tür kitaplar yayınlayacak bu “ortanca kardeş yayınevi”?
Can Gençlik:
Gençlerle, okullarla, sektörle sürdürülen görüşmeler bizi ilk etapta 4 alanda dizileşmeye yönlendirdi: Edebiyat, Başvuru, Mizah ve Müzik.

Soru:
Peki neler var bu dizilerin ilk ürünleri arasında?
CanGençlik:
Temmuz ve Ağustos’ta yayınlanacak ilk dört kitabımız Edebiyat ve Mizah’tan: Temmuz’da Oya Baydar’ın yirmili yaşlarının başında yazdığı romanı Savaş Çağı Umut Çağı/ Bir Yirmi Yaş Güncesi ve Penguen çizeri-Recep İvedik 1 ve 2’nin senaryo yazarlarından Serkan Altuniğne’nin bant karikatürlerinden oluşan Adım Adım Kılavuzları çıkacak. Ağustos’ta ise, J.C.Oates 16 yaşında bir yüzücü-öğrenci odağında dilimizde yayınlanacak ilk gençlik romanı Seksi ile sert ve büyüleyici bir büyüme öyküsü anlatacak bize. Penguen ve Radikal’in sıkı mizah yazarı Kaan Sezyum da Oh Yes! yazı ve kolajlarından bir seçmeyle katılacak aramıza.

Soru:
Ya Müzik ve Başvuru dizileri?
CanGençlik:
Müzik’te de esaslı sürprizlerimiz olacak: Yıl sonuna dek Sezen Aksu’nun notalar, şarkı sözleri ve öyküleriyle “şarkı koleksiyonunun” 2000’li yılları toplayan ilk cildi Şarkı Söylemek Lazım, Harun Tekin’le yapılmış kapsamlı bir söyleşi ve 25. yılını İnönü Stadyumu’nda 55.000 kişiyle birlikte kutlayan Grup Yorum üzerine bir kitap hazırlananlar arasında.
Başvuru dizisindeyse, gençlerin yanısıra ele alınan konularla ilgili herkesin merakını karşılamaya dönük kitaplar olacak. Orhan Kahyaoğlu’nun Gençler için Cumhuriyet Dönemi Türk Şiiri Antolojisi ve İ.Bilgi Üniversitesi Karşılaştırmalı Edebiyat Bölümü hocalarından Rana Tekcan’ın Gençler için Dünya Şiirine Bir Giriş’i şu sıra çalışmaları sürdürülenlerden sadece ikisi.


tüm bunları ilk okuduğumda "daha ne olsun?" demeden edemedim. tabi basın duyurusunda bahsedilenlerin yakın dönemde yayınlanmasına karar verilen çalışmalardan yalnızca bir kısmı olduğunu unutmamak lazım. ilerleyen dönemlerde daha birçok önemli edebiyatçının, mizah yazarının, tv ve müzik dünyasından tanınmış isimlerin kitapları da cangençlik logosu altında toplanacak (üstelik süper bir tasarımla ve uygun fiyatlarla!). bu da gösteriyor ki, bu yayınevinin adını daha çok duyacağız.


buraya da bakılabilir: www.cangenclikyayinlari.com


*cangençlik'in ilk kitabı "savaş çağı umut çağı" hakkındaki yazım, kitap raflardaki yerini aldığında, bolahenk sokak'ta olacak.*

0 yorum to “yeni bir yayınevi mi?”

 

BOLAHENK SOKAK Copyright © 2011 | Template design by O Pregador | Powered by Blogger Templates