25.6.10

Limoncello, İtalya

,

Barselona gezi yazısı ardından gelen Sangria gibi Limoncello’nun da (lemoncello) İtalya denilince atlanmaması gereken geleneksel içkilerin başında geldiğini söyleyebiliriz. Özellikle Güney İtalya’da üretimine çok daha sık rastlanan Limoncello, İtalya’nın ünü tüm dünyaya yayılmış limon likörü olarak bilinir.
Benim kendisiyle tanışmam ailemle 2003’te Venedik, Capri adasına yaptığımız geziyle gerçekleşti ama kendisiyle aramızda o günden sonra kopmaz bağlar oluştuğunu da söyleyemeyeceğim. Bu noktada aslında Limoncello’yu benim için manalı bir içecek yapan onun hazmettirici özelliği ve tatlılarla birleşmesinden doğan kışkırtıcı lezzetler olmuştur.


**Yemeklerin ardından soğuk olarak içilen Limoncello, yenmiş olan yemeğin tadını ağızdan temizleyerek damağı yeni tadıma hazırlar.


Limoncello’yla İtalya dışında birçok ülkede, çok çeşitli şekillerde karşılaşmak mümkün. Özellikle pek çok kokteylin ve tatlının (üstte lemon bar, solda lemon tart) vazgeçilmez parçası olan likör, içerdiği acı ve yoğun limon aromasıyla ilave edildiği her şeye lezzet katmaktadır.


Yurtdışına giden arkadaşlarınızdan sizler için Limoncello getirmesini rica edebilirsiniz ama İtalya’da hediyelik eşya standlarında güzel şişeler içinde satılan Limoncello’ların çoğunun aslında gerçek Limoncello tadına sahip olmadığını unutmamakta fayda var. Bunun yerine sizde Türkiye’de önemli restoranların tatlı ya da içecek menülerinde yer alan Limoncello’ları tadabilirsiniz.
Limoncello hakkında daha çok şey öğrenmek istiyorum diyenler, www.limoncello.com’u ziyaret edebilirler.


***Geleneksel Limoncello’nun, Sorrento limonuyla yapıldığı bilinse de bizdeki limonlarda, içkilerin hazırlanma aşamaları birebir uygulandığında aynı tadı verebiliyor.

Limoncello (10–15 kişilik)

• 7–8 adet büyük boy limon
• 750 ml’lik şişede alkol(vodka)
• 1250 ml su
• 750 gram tozşeker

Limonları iyice yıkadıktan sonra kabuklarını beyaz kısımlarını almadan dikkatlice soyun. (Kabukları limonun beyaz kısmıyla birlikte soyarsanız Limoncello’yu acılaştırırsınız.) Limon kabuklarını büyük, ağzı açık bir kavanoza alkolle birlikte aktarıp kavanozun kapağını sıkıca kapatın.

Kavanozu serin ve kuru bir yerde 1hafta bekletin. Günde bir kez içindekileri iyice karıştırın.

Bir hafta sonra tozşekeri tenceredeki suda eritip oda sıcaklığına gelene kadar soğutun. Limon kabuklarını alkolden süzerek alıp tozşeker ve su karışımıyla birleştirin. Karışımı ağzı sıkı kapanabilen şişelere aktarıp buzlukta muhafaza edin. (Limoncello servis yapılana kadar donmuş şekilde muhafaza edilirse yoğun kıvamlı ve şurup haline gelir.)

**Tariflerimizin hepsi denenmiş ve konuda uzman kişilerden alınmıştır.

10 yorum to “Limoncello, İtalya”

  • 25.6.10
    ucucaparklar says:

    bir ara bize de yap, votkayı ben temin ederim! :)

  • 25.6.10

    ya ben umudu kestim. böyle çılgın tarifleri buraya koyuyo koyuyo, halbuki bize tattırmıyo. tepkiliyim küçük deniz kızı, biz de isteriz!!!

  • 25.6.10

    :) hehe he şu maçlar bitsin canniye özel yemek yapcam,o zaman sizin için de süprizlerim olabilirrr!!

  • 25.6.10
    ucucaparklar says:

    biz de elimiz boş gelmeyiz :)

  • 25.6.10
    Mert says:

    öhm.. eeöö bunu yağtığınız zaman bi bardakcık da bana ayırsanıza ya.
    iki de olabilir.

  • 27.6.10

    Meeertt yemeğe sen de gelsene?!

  • 29.6.10
    Mert says:

    Ne yemeği ya? kaçırdım mı yemeği?

  • 29.6.10
    ucucaparklar says:

    yok daha kaçımadın, ilerleyen günlerde toplanacağız.

  • 29.6.10

    vee seni de bekliyoruz.

  • 29.6.10
    Mert says:

    ahahah blogdan konuk sanatçı olarak gelir yerim valla. oh mis.

 

BOLAHENK SOKAK Copyright © 2011 | Template design by O Pregador | Powered by Blogger Templates